Steg 3 i media

Artiklar eller nyhetsframträdanden från Steg 3 medlemmar i nätverkets frågor.

FN:s hållbarhetsmål har inbyggd konflikt

Fixeringen vid att öka BNP har inget att göra bland de viktiga utvecklingsmålen som ska trygga en rättvis och hållbar framtid. Det skriver Steg3-medlemmarna Robert Höglund och Erik Pihl på SvD Brännpunkt
http://www.svd.se/fns-hallbarhetsmal-har-inbyggd-konflikt/om/fns-hallbarhetsmal

Upp till bevis på FN mötet
Steg 3-medlemmarna Anna Borgeryd och Pella Thiel skriver tillsammans med tre näringslivsföreträdare om att Ecocid bör införlivas i Romstadgarna.
http://www.dagensarena.se/opinion/naringslivsforetradare-upp-till-bevis-pa-fn-motet/

Villkora inte klimatåtgärder med tillväxt
Så länge klimatåtgärder underordnas ekonomiska mål riskerar vi att misslyckas med att lösa vår tids ödesfråga skriver Robert Höglund, samordnare Steg 3 i replik på DN Debatt.
http://www.dn.se/debatt/repliker/villkora-inte-klimatatgarder-med-tillvaxt-/

Vinsterna av effektivisering äts upp av ökad konsumtion

Steg 3-medlemmarna Anton och Simon Grenholm skriver i en fantastisk debattartikel i DN om varför effektivisering inte är nog så länge tillväxtparadigmet råder.
“Energieffektivisering frigör stora resurser. Risken är att dessa resurser omsätts i ännu mer konsumtion – och miljövinsterna går om intet. ­Resurserna måste investeras i något annat än traditionell tillväxt, som till exempel ­offentliga tjänster eller mer fritid”

http://www.dn.se/debatt/vinsterna-av-effektivisering-ats-upp-av-okad-konsumtion/

Fel att motivera jämlikhet med tillväxt
Ökad konsumtion och tillväxt är en dålig anledning till varför jämlikhet behövs. Att blanda samman kampen för minskade inkomstklyftor med den allt mer desperata jakten på ekonomisk tillväxt är inte bara onödigt utan riskerar också vara ekologiskt ohållbart. Det svarar Robert Höglund och Christer Sanne från Steg 3 Pär Nuder, Larry Summers och Neera Tanden i en replik på SvD Brännpunkt.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fel-att-motivera-jamlikhet-med-till…

Minskat tillväxtfokus bakom klimatframgång
Steg 3s samordnare Robert Höglund skriver i Sydsvenskan om att de planande utsläppen av CO2 kan vara en följd av ett minskat tillväxtfokus i Kina, och att detta visar hur viktigt det är att släppa tillväxt som målsättning.http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/i-fjol-okade-inte-utsl…

Den hållbara staden (?)
Steg 3-medlemmen Pernilla Hagbert samt Karin Bradley, båda forskare vid KTH skriver om att stora tätbefolkade städer kanske inte är så hållbara trots allt.
Första artikeln:http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2662614-dags-att-syna-iden-om-den-tata…
Slutreplik: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2669244-globala-tillvaxtekonomin-ar-in…

Ett grönt tillväxtrealistiskt nyhetsmagasin
Lennart Fernström, grundare av Fria tidningar och Steg 3-medlem har startat den nya tidningen Syre, ett grönt nyhetsmagasin. http://tidningensyre.se/ Så här beskriver han tidningen i en intervju med DN.
“Det finns bra miljöjournalistik men den begränsas till enbart miljö. Ena stunden skrivs kanske om de problem som tillväxt­politiken skapar, till exempel hur mycket utsläpp som kommer från bilar. Problemet är att tidningen i nästa stund kan slå över till ekonominyheter och då beklaga sig över att Saab läggs ned och jobben i bilindustrin försvinner. Det finns ingen helhetssyn.”

Tillväxten och arbetet
Sociologen, författaren och Steg 3-medlemmen Roland Paulsen granskar arbetsförmedlingen och arbetslinjen i sin senaste bok “Vi bara lyder”. En bra och sammanfattande recension här http://www.svd.se/kultur/litteratur/arbetslivets-myter-punkteras-briljan…

Släpp hållbar tillväxt
Steg 3 medlemmarna Thomas Hahn, Robert Höglund och Birger Schlaug skrev en debattartikel i Miljöaktuellt om att miljörörelsen borde släppa konceptet Hållbar tillväxt. Artikeln fick flera svar och Steg 3 publicerade även en replik.

Läs artiklarna här:
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.604614/dags-for-miljororelsen-att-o…
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.605270/replik–vi-ar-inte-emot-till…

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s